Dynia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać jako samodzielną przekąskę i jako dodatek do drugich dań mięsnych

Dynia marynowana

Składniki:

Dynia marynowana

 

  • 1 1/2 kg dyni
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana
Dynię obrać, usunąć pestki, grube włókna i pokroić.Skropić sokiem z cytryny.Zagotować wodę z cukrem porcjami wkładać kawałki dyni do wrzątku.Gotować przez około 10 minut. Odcedzić dynię przełożyć do słoików a do pozostałego syropu dodać resztę składników. Zagotować i zalać słoik z dynią.Dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem. W cieple pozostawić do wystygnięcia. W celu pewniejszego utrwalenia przetworu można przeprowadzić pasteryzację przez ok.20 minut.

Tagi:

dynia