WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1168]

Dynia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynia marynowana to słodko - kwaśny przysmak ze słoika, który może służyć jako dodatek do obiadu mięsnego lub dodatek do sałatek czy ciast.

Dynia marynowana

Składniki:

Dynia marynowana

 

  • 1kg dyni po obraniu i wydrążeniu pestek
  • 0,5szkl. octu
  • 300g cukru
  • 0,5l zimnej wody
  • ok. 10sztuk goździków

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana

ETAP 1:

Wodę wlać do garnka. Dolać ocet. Wsypać cukier i goździki. Wymieszać. Garnek ustawić na gazie i powoli podgrzewać mieszając co jakiś czas żeby cukier się rozpuścił. Dalej podgrzewać aż zalewa się zagotuje.

Na gotującą się zalewę wrzucić pokrojoną na kawałki dynię. Gotować kilka minut żeby dynia lekko zmiękła ale żeby się nie rozgotowała. Wyłączyć gaz i przełożyć dynię do słoików. Rozlać zalewę do słoików.

Zakręcić i przekręcić słoiki do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Gdy dynia wystygnie słoiki odwrócić do normalnej pozycji i schować w chłodne miejsce.