sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Dynia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Nie powinno jej zabraknąć w żadnej spiżarni.

Dynia marynowana

Składniki:

Dynia marynowana

Składniki

  • 1 kg dyni bez miąższu i skórki
  • 1 l wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 goździków
  • 1/2 szkl octu 10 %

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana
Dynię kroimy w niedużą kostkę. Wodę gotujemy z cukrem, goździkami i solą. Do wrzącej wrzucamy dynię i gotujemy przez mniej więcej 10 minut.

Kiedy będzie miękka dolewamy ocet, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.