SUPERPRZEPIS

Dynia pieczona z białą kiełbasą

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dynia pieczona z białą kiełbasą

Szybko, smacznie i na każdą kieszeń- takie jest właśnie to danie. Pieczone warzywa w towarzystwie soczystej, ciepłej kiełbaski smakują pysznie.

Składniki:

Dynia pieczona z białą kiełbasą

SKŁADNIKI

  • 400 gram dyni (waga po obraniu),
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 białe kiełbaski wieprzowe, parzone,
  • Olej,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Świeża gałązka rozmarynu,
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Dynia pieczona z białą kiełbasą

ETAP 1

Dynia pieczona z białą kiełbasą
pokrojoną dynię przekładamy do naczynia

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

Dynię kroimy w kostkę i wykładamy na dno naczynia.

ETAP 2

Dynia pieczona z białą kiełbasą
warzywa oprószamy przyprawami do smaku

Paprykę oczyszczamy i także kroimy w kostkę. Paprykową kostką posypujemy dynię.

Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i pieprzem do smaku. Całość posypujemy igiełkami rozmarynu

ETAP 3

Dynia pieczona z białą kiełbasą
warzywa wraz z kiełbaskami zapiekamy

Białe kiełbaski nacinamy pod skosem. Tak przygotowane wykładamy na warzywa. Ich wierzch posypujemy majerankiem.

Całość dodatkowo posypujemy natką pietruszki. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.

Gotowe kiełbaski wyjmujemy i podajemy w towarzystwie upieczonych warzyw.