Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite połączenie zapiekanych, małych ziemniaków z twarogiem, kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą. Danie jest sycące chociaż do najlżejszych nie należy. Ziemniaki podawać najlepiej z lekką sałatką z ulubionych warzyw, świeżych lub konserwowych.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem
Ziemniaki dokładnie wyszorować ( większe można przekroić na pół), ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić osuszyć.

Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę.

Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę, smażyć przez chwilę do jej zeszklenia.

Twaróg rozdrobnić. 

Ugotowane ziemniaki wymieszać z boczkiem, twarogiem i śmietaną.

Doprawić świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

Zapiekać 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. ( do całkowitej miękkości ziemniaków)

Podawać ze świeżymi lub konserwowymi warzywami.

Do popicia z maślanką, kefirem czy też z zsiadłym mlekiem.