Sposób przygotowania:
Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie
1. Klopsiki: Chleb tostowy namaczamy w zimnej wodzie, następnie dokładnie odciskamy. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z chlebem w maszynce. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie obsmażamy je do zrumienienia na gorącym oleju.
2. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy, czosnek w drobną kostkę, a cebulę w większą. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, przesmażamy często mieszając do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i klopsiki, dusimy do miękkości wszystkich składników często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Podanie: Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.
2. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy, czosnek w drobną kostkę, a cebulę w większą. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, przesmażamy często mieszając do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i klopsiki, dusimy do miękkości wszystkich składników często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Podanie: Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)