Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby zwykłe klopsiki, ale jakie pyszne. Nie macie pomysłu na obiad to zróbcie takie danie. Można podać z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami, do tego ulubiona sałatka i mamy pyszny obiad. Polecam i zapraszam :)

Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie

Składniki:

Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie

Klopsiki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 kromki pieczywa tostowego ziarnistego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zimna woda

Sos:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Klopsiki w pomidorowo-cebulowym sosie
1. Klopsiki: Chleb tostowy namaczamy w zimnej wodzie, następnie dokładnie odciskamy. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z chlebem w maszynce. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie obsmażamy je do zrumienienia na gorącym oleju.

2. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy, czosnek w drobną kostkę, a cebulę w większą. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, przesmażamy często mieszając do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i klopsiki, dusimy do miękkości wszystkich składników często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Podanie: Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.

Tagi:

danie