Sposób przygotowania:
Dynia w korzennej marynacie
Dynię po umyciu obieramy ze skórki, usuwamy też gąbczastą część z pestkami. Z miąższu, za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek, wycinamy gwiazdki. Zabieramy się za zrobienie marynaty. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy resztę składników: cukier, miód, sól, mielony kardamon, mielony cynamon i startą gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i wkładamy dynię. Gotujemy przez parę minut, uważając, żeby dynia się nie rozgotowała, powinna być jędrna, ale już nie może być surowa.
Dynię wyjmujemy, np. łyżką cedzakową, a do marynaty pozostałej w garnku dolewamy ocet i całość dokładnie mieszamy. Dokładnie myjemy i wyparzamy litrowe słoiki i pokrywki do nich. Do każdego ze słoików wkładamy 6 plasterków obranego imbiru, 6 goździków, 6 ziarenek kardamonu i po kawałku kory cynamonu. Następnie ostrożnie przekładamy dynię- wygodnie jest to robić pałeczkami. Dynia powinna wypełnić słoiki mniej więcej do 2/3 wysokości. Następnie dynię zalewamy marynatą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dynię wyjmujemy, np. łyżką cedzakową, a do marynaty pozostałej w garnku dolewamy ocet i całość dokładnie mieszamy. Dokładnie myjemy i wyparzamy litrowe słoiki i pokrywki do nich. Do każdego ze słoików wkładamy 6 plasterków obranego imbiru, 6 goździków, 6 ziarenek kardamonu i po kawałku kory cynamonu. Następnie ostrożnie przekładamy dynię- wygodnie jest to robić pałeczkami. Dynia powinna wypełnić słoiki mniej więcej do 2/3 wysokości. Następnie dynię zalewamy marynatą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
kołczu
edytaha
światzpiernika
Pintera