Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Dynia w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami lub makaronem, obficie posypaną zieloną pietruszką.

Dynia w sosie pomidorowym

Składniki:

Dynia w sosie pomidorowym

 

  • 60 dag dyni,
  • 20 dag pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • sól, odrobina mielonej papryki, zielenina.

Sposób przygotowania:

Dynia w sosie pomidorowym
Dynię obrać, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki, przeciąć, oddzielić nasiona, pokroić na cząstki. Na stopionym tłuszczu podsmażyć (nie rumienić!) cebulę, dodać pomidory. Przykryć i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż powstanie dość gęsty sos. Dynię na kilka minut zanurzyć we wrzącej wodzie, aby zmiękła lecz nie rozgotowała się, dodać do pomidorów. Przyprawić potrawę do smaku solą, mieloną papryką lub pieprzem, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. W ten sam sposób można przyrządzać dynię z grzybami i pomidorami, dodając do smażącej się cebuli kilka drobno pokrajanych grzybów i pomidorów.

Tagi:

dynia pomidory