Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3153]

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dynia słodko-kwaśna to wspaniały dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek i mięs. Polecam, smacznego.

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 2 kg dyni
  • 2 szkl cukru
  • 1,2-1 szkl octu spirytusowego10%
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej
Do garnka wlać 5 szklanek wody dodać ocet, cukier, cukier waniliowy, goździki i cynamonem, zagotować. ( do marynaty można dodać mniej lub więcej octu w zależności jak kto lubi) Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, resztę pokroić w kostkę, włożyć do słoiczków i zalać gorącą zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.

Tagi:

dynia