jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dynia z boczkiem i jarmużem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Doskonała jesienna potrawa - dynia z jarmużem i boczkiem. Można ją jeść samą lub z kaszą albo ryżem. Osobiście jestem zachwycona jej smakiem!

Dynia z boczkiem i jarmużem

Składniki:

Dynia z boczkiem i jarmużem

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg miąższu dyni,
  • Pęk jarmużu,
  • 100 g wędzonego boczku (obowiązkowo wiejski, pachnący),
  • Garść słonecznika,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki szałwii,

 

Sposób przygotowania:

Dynia z boczkiem i jarmużem
Dynie kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Boczek także kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Gdy wypłynie z niego tłuszcz dokładamy dynie i smażymy do miękkości. W między czasie z jarmużu usuwamy grube części liścia, a pozostałe tniemy w paseczki. Dokładamy do dyni i boczku. Całość smażymy razem, aż liście jarmużu zmiękną. Pod koniec doprawiamy i dokładamy słonecznik.

Tagi:

dynia