dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Dynia z papryką i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynia z papryką- pomysł na przystawkę.

Dynia z papryką i śmietaną

Składniki:

Dynia z papryką i śmietaną

 

  • 60 dag dyni
  • 20 dag papryki (strąki)
  • 5 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Dynia z papryką i śmietaną
Cebulę obrać, pokroić w talarki, włożyć do rondla, dodać opłukaną, wydrążoną z nasion i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Zalać niewielką ilością wrzącej wody (1/8 l), osolić, ocukrzyć, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania włożyć obraną i pokrojoną w grubsze słupki dynię, dusić około 8-10 minut. Podprawić mąką, zagotować, wymieszać ze śmietaną. Włożyć na salaterkę, posypać siekaną zieleniną.

Tagi:

dynia papryka