jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dyniowa cytrynowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna odsłona kremowej zupy dyniowej z intensywnym cytrynowym smakiem z dodatkiem zdrowej soczewicy zamiast grzanek.

Dyniowa cytrynowa z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowa cytrynowa z soczewicą

 

  • miąższ z dyni (około 1 kg)
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • 100 g soczewicy ugotowanej w lekko osolonej wodzie
  • 2 niewielkie cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa cytrynowa z soczewicą
Miąższ z dyni kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy dynię bulionem, wstawiamy na ogień. Gotujemy około 10 minut z dodatkiem oliwy.Miksujemy zupę na krem,dodajemy imbir, kurkumę i startą gałką muszkatołową. Szorujemy cytryny i przekrawamy je na połówki. Z środka wycinamy 4 plasterki. Z pozostałych połówek ścieramy skórkę, wyciskamy sok przez sitko, by pozbyć się pestek. Wlewamy sok cytrynowy do zupy, dodajemy miód i mieszamy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i chili do smaku Podajemy zupę posypaną soczewicą, udekorowaną plasterkiem cytryny, startą skórką cytrynową i listkami mięty.
Dyniowa cytrynowa z soczewicą
Miksujemy zupę na krem,dodajemy imbir, kurkumę i startą gałką muszkatołową.
Dyniowa cytrynowa z soczewicą
Soczewicę ugotowaną w lekko osolonej wodzie dodajemy do zupy zamiast tradycyjnych grzanek