Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dyniowa pasta kanapkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dynia nadaje się do wielu dań. Znakomicie sprawdza się jako baza do pysznej i zdrowej pasty kanapkowej.

Dyniowa pasta kanapkowa

Składniki:

Dyniowa pasta kanapkowa

 

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1/3 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka posiekanego oregano
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Dyniowa pasta kanapkowa
Z dyni usuwamy gąbczastą część z pestkami. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach aż dynia będzie miękka. Wtedy sam miąższ rozdrabniamy blenderem. Pestki dyni mieszamy z orzeszkami i prażymy na suchej patelni przez kilka chwil. Wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy. Dodajemy posiekane oregano, wlewamy oliwę i dodajemy mus z dyni, całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Pasta jest już gotowa, smarujemy nią kanapeczki i ozdabiamy posiekanymi pestkami dyni i orzeszkami.