jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowa potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron kształtem przypominający wstążki.

Dyniowa potrawka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa potrawka

 

  • Składniki na 2-3 porcje:
  • 10 dag świeżych liści jarmużu,
  • 15 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag miąższu z dyni,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 250 g makaronu Tagliatella,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa potrawka
Jarmuż pozbawiamy grubych części łodygi. Tak przygotowany delikatnie obgotowujemy, odcedzamy, studzimy i siekamy na mniejsze części. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do filetu. Razem smażymy do momentu jak stanie się miękka. Do tak przygotowanych składników dodajemy jarmuż oraz słonecznik. Całość razem smażymy około 3-5 minut doprawiając do smaku. Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i łączymy z przygotowanym jarmużowo-dyniowym farszem. Potrawę porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.
Dyniowa potrawka
Jarmuż delikatnie obgotowujemy. Następnie odcedzamy
Dyniowa potrawka
Przyprawione mięso przysmażamy na patelni. gdy jest miękkie dokładamy dynię.
Dyniowa potrawka
Następnie dokładamy pokrojony jarmuż oraz słonecznik.
Dyniowa potrawka
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.