Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe cynamonki z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka dyniowe z dodatkiem cynamonu, żurawiny i orzechów, obtoczone w przyprawie do szarlotki są rewelacyjne.

Dyniowe cynamonki z orzechami

Składniki:

Dyniowe cynamonki z orzechami

 

 

  • Posypka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżki cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Dyniowe cynamonki z orzechami

ETAP 1:

Dyniowe cynamonki z orzechami
Masło, żółtko i cukier dokładnie utrzeć na puch.

Dynię bez miąższu i pestek pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą, piec do miękkości w temp 180 stopni, ostudzić, zmiksować.

Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.

Masło wyjąć z lodówki, pozostawić w pokojowej temperaturze. Następnie utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i żółtkiem

ETAP 2:

Dyniowe cynamonki z orzechami
mąkę z cynamonem połączyć z utartym masłem

Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawać mąkę na przemian z purre z dyni.

ETAP 3:

Dyniowe cynamonki z orzechami
Do ciasta dodać żurawinę i posiekane orzechy włoskie

Pod koniec wsypać posiekane orzechy i żurawinę, krótko zmiksować. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 4:

Dyniowe cynamonki z orzechami
Kuleczki ciasta dokładnie obtaczać w przyprawie z cukrem

Cukier kryształ wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w cukrze z przyprawą.

ETAP 5:

Dyniowe cynamonki z orzechami
Kulki z ciasta należy ułożyć w odstępach

W odstępach ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 6:

Dyniowe cynamonki z orzechami

Spłaszczyć dnem szklanki na grubość 1 cm.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 20 minut.