Sposób przygotowania:
Dyniowe cynamonki z orzechamiETAP 1:
Dynię bez miąższu i pestek pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą, piec do miękkości w temp 180 stopni, ostudzić, zmiksować.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.
Masło wyjąć z lodówki, pozostawić w pokojowej temperaturze. Następnie utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i żółtkiem
ETAP 2:
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawać mąkę na przemian z purre z dyni.
ETAP 3:
Pod koniec wsypać posiekane orzechy i żurawinę, krótko zmiksować. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 4:
Cukier kryształ wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w cukrze z przyprawą.
ETAP 5:
W odstępach ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 6:
Spłaszczyć dnem szklanki na grubość 1 cm.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
SylaUla