Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe babeczki z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki z bitą śmietaną i świeżymi poziomkami to smaki, które się nie zapomina. Dodatek puree z dyni do ciasta dodaje im słonecznego koloru.

Dyniowe babeczki z poziomkami

Składniki:

Dyniowe babeczki z poziomkami

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej+do posypania stolnicy
  • około 20 dag dyni Hokkaido
  • 20 dag masła + do smarowania foremek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5-7 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe babeczki z poziomkami

ETAP 1:

Dyniowe babeczki z poziomkami
Upieczoną dynię bardzo dokładnie zmiksować

Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z nasionami.

Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec do miękkości około pół godziny.

Miękką dynię ostudzić, obrać ze skórki, dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Dyniowe babeczki z poziomkami
Do mąki z proszkiem do pieczenia dodać pozostałe składniki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać cukier z wanilią i puree z dyni.

ETAP 3:

Dyniowe babeczki z poziomkami
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 4:

Dyniowe babeczki z poziomkami
Ciastem wylepić przygotowane foremki i upiec

Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wylepić posmarowane masłem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić.

ETAP 5:

Dyniowe babeczki z poziomkami
Ubitą śmietanę połączyć z poziomkami.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puszysty krem, dodając pod koniec cukier puder i śmietan fix.

Następnie wsypać 2/3 szklanki umytych i osuszonych poziomek, miksować przez kilka sekund.

ETAP 6:

Dyniowe babeczki z poziomkami

Krem śmietankowy włożyć do rękawa cukierniczego, napełnić zimne babeczki, ozdobić liśćmi mięty i poziomkami, schłodzić.