Sposób przygotowania:
Dyniowe babeczki z poziomkamiETAP 1:
Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z nasionami.
Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec do miękkości około pół godziny.
Miękką dynię ostudzić, obrać ze skórki, dokładnie zmiksować.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać cukier z wanilią i puree z dyni.
ETAP 3:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 4:
Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wylepić posmarowane masłem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić.
ETAP 5:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na puszysty krem, dodając pod koniec cukier puder i śmietan fix.
Następnie wsypać 2/3 szklanki umytych i osuszonych poziomek, miksować przez kilka sekund.
ETAP 6:
Krem śmietankowy włożyć do rękawa cukierniczego, napełnić zimne babeczki, ozdobić liśćmi mięty i poziomkami, schłodzić.