reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cynamonki - bułeczki drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cynamonki to słodkie bułeczki drożdżowe, bez nadzienia. U nas można je kupić, ale to tylko wtedy gdy nie mam czasu sama przygotować.

Cynamonki - bułeczki drożdżowe

Składniki:

Cynamonki - bułeczki drożdżowe

 

 

  • Lukier
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cynamon do oprószenia

Sposób przygotowania:

Cynamonki - bułeczki drożdżowe

zaczyn

Cynamonki - bułeczki drożdżowe
w lecie drożdże pracują szybciej, co widać na zdjeciu

Drożdże zasypujemy cukrem i ucieramy aż sie rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.

Dodajemy letnie mleko, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20-25 minut, aż "ruszą"

ciasto

Cynamonki - bułeczki drożdżowe
na początku ciasto można wyabiać robotem z hakami

W między czasie rozpuszczamy masło i studzimy.

Mieszamy wszystkie mokre produkty- letnie masło, jajko, śmietanę i zaczyn

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i połączony zaczyn.

Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zrobi sie błyszczące, jednolite i będzie odchodziło od ręki.

Ciasto dzielimy na 9 kawałków- formujemy w kuleczki i układamy obok siebie, pozostawiając po 2-3 cm luzu.

Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

W chłodniejsze dni czas wyrastania może wzrosnąć do 60 minut.

pieczenie

Cynamonki - bułeczki drożdżowe
bułeczki podczas pieczenia jeszcze podrosną

Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut

Przygotowujemy lukier- we wrzątku rozpuszczamy cukier i od razu smarujemy ciekłe, upieczone bułeczki i oprószamy cynamonem.

Teraz odstawiamy do wystudzenia.

Najlepiej smakują świeże:)

Smacznego:)