Sposób przygotowania:
Cynamonki - bułeczki drożdżowezaczyn

Drożdże zasypujemy cukrem i ucieramy aż sie rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Dodajemy letnie mleko, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20-25 minut, aż "ruszą"
ciasto

W między czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
Mieszamy wszystkie mokre produkty- letnie masło, jajko, śmietanę i zaczyn
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i połączony zaczyn.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zrobi sie błyszczące, jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Ciasto dzielimy na 9 kawałków- formujemy w kuleczki i układamy obok siebie, pozostawiając po 2-3 cm luzu.
Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
W chłodniejsze dni czas wyrastania może wzrosnąć do 60 minut.
pieczenie

Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut
Przygotowujemy lukier- we wrzątku rozpuszczamy cukier i od razu smarujemy ciekłe, upieczone bułeczki i oprószamy cynamonem.
Teraz odstawiamy do wystudzenia.
Najlepiej smakują świeże:)
Smacznego:)
Justi2401
reanja
myślę że nie, ale na pewno mają mniej chemii w sobie, a ja wiem co jemy:)