slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Babeczki dyniowe z nutą szafranu oraz kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i aromatyczne babeczki bez jajek. Pięknie wyrosły na puree z dyni. Babeczki wyszły wilgotne i niezwykle aromatyczne. Super smakują z kremem śmietanowym. Polecam.

Babeczki dyniowe z nutą szafranu oraz kremem

Składniki:

Babeczki dyniowe z nutą szafranu oraz kremem

 

  • 8 nitek szafranu
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • krem: 150 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki dyniowe z nutą szafranu oraz kremem
Nitki szafranu rozcieramy w moździerzu, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy puree z dyni oraz mleko szafranowe i miksujemy. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami papierowymi i przekładamy do każdej po dużej łyżce ciasta. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu babeczki studzimy.

Krem: ubijamy zimną śmietankę z cukrem puder na puszystą masę, dodajemy po łyżce mascarpone ciągle miksując. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy zimne babeczki. Posypujemy posypką.

Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.