Sposób przygotowania:
Cynamonki- odrywane bułeczkiCiasto
Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".
Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 1,5 godziny.
ETAP 2:
Ciasto podzielić na 6 dużych lub 12 mniejszych części. Uformować okrągłe bułeczki. Umieścić je w niedużych odległościach od siebie w blaszce o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Podczas wyrastania bułeczki powinny zlepić się ze sobą.
ETAP 3:
Przed pieczeniem wysmarować każdą stopionym masełkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 st,C przez około 30 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!