akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Cynamonki- odrywane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapach jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia cynamonek jest cudowny! Same bułeczki są mięciutkie, puchate, lekko maślane, z wyczuwalną nutą cynamonu.

Cynamonki- odrywane bułeczki

Składniki:

Cynamonki- odrywane bułeczki

Ciasto

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Cynamonki- odrywane bułeczki

Ciasto

Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".

Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 1,5 godziny.

ETAP 2:

Ciasto podzielić na 6 dużych lub 12 mniejszych części. Uformować okrągłe bułeczki. Umieścić je w niedużych odległościach od siebie w blaszce o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Podczas wyrastania bułeczki powinny zlepić się ze sobą.

ETAP 3:

Przed pieczeniem wysmarować każdą stopionym masełkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 st,C przez około 30 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!