gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deserki dyniowe z karmelizowaną gruszką, bitą śmietaną, herbatnikami i czekoladą. Proste w przygotowaniu.

Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką

Składniki:

Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką

 

  • 500 g dyni,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 małe paczki herbatników,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 3 małe gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,

Sposób przygotowania:

Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę. Dynię miksujemy na gładko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Studzimy i łączymy z dynią.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Herbatniki kruszymy. Czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło cukier i gruszki, karmelizujemy na złoto.

Do szklanek ( 250 ml) wykładamy; trochę pokruszonych herbatników, 2 łyżki śmietany, trochę czekolady, 2 łyżki dyni, 2 łyżki gruszki,2 łyżki śmietany, 2 łyżki dyni, trochę herbatników i posypujemy czekoladą.

Chłodzimy w lodówce.

Smacznego ;)