Sposób przygotowania:
Deser z kisielem i musem dyniowym
Przygotowanie musu:
Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań. Przechowujemy w lodówce.
Kisiel przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli trzeba, słodzimy. Gorący kisiel przelewamy do wypłukanych zimną wodą pucharków, zostawiając nieco miejsca na górze. Wierzch uzupełniamy kilkoma łyżkami musu. Mus można wcześniej podgrzać, będzie bardziej aromatyczny. Pozostały mus wykorzystujemy do innych deserów i dań.
Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań. Przechowujemy w lodówce.
Kisiel przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli trzeba, słodzimy. Gorący kisiel przelewamy do wypłukanych zimną wodą pucharków, zostawiając nieco miejsca na górze. Wierzch uzupełniamy kilkoma łyżkami musu. Mus można wcześniej podgrzać, będzie bardziej aromatyczny. Pozostały mus wykorzystujemy do innych deserów i dań.
msewka