Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Dyniowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek!

Dyniowe kopytka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe kopytka

 

  • 170 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę,
  • 170 g puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna - ilość uzależniona od stopnia klejenia się ciasta - dodawać do momentu aż przestanie

Sposób przygotowania:

Dyniowe kopytka
1. Na początku należy ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie przecisnąć przez praskę. 2. Puree z dyni przygotować w następujący sposób: dynię pokroić (wraz ze skórką) na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu obrać ze skórki, przestudzić i zblendować na gładką masę. 3. W misce wymieszać: zimne i przeciśnięte ziemniaki, zimne puree, jajko, mąkę. 4. Ciasto starannie zagnieść. 5. Stolnicę obsypać mąką, a następnie z ciasta tworzyć podłużne wałki o grubości palca. Każdy z nich pokroić na ukośne kopytka. 6. Kopytka wrzucać do osolonego wrzątku, gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!
Dyniowe kopytka
Gotowe kopytka z dyni - tuż po ugotowaniu