Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zrobiłam w tym roku małe dyniowe zapasy i tak powoli je wykorzystuję, kluski te maczane w sosie smakują wybornie.

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

Składniki:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

Kluski

  • 300 g puree z dyni
  • 250 g tłustego twarogu
  • ok. 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru

Sos

Sposób przygotowania:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

ETAP 1:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym
Dynię i twaróg blendujemy na jednolitą konsystencję

Puree z dyni razem z twarogiem blendujemy na gładko.

ETAP 2:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym
Do masy dyniowo-twarogowej dodajemy mąkę, jajko i cukier

Dodajemy jajko, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki). Na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy.

ETAP 3:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym
Uformowane z ciasta wałeczki kroimy ostrym nożem

Ciasto dzielimy na kilka części. Na obsypanej mąką stolnicy z każdej części formujemy wałeczek i ostrym nożem odkrawamy dowolnej wielkości kluski.

Gotowe kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Zdejmujemy łyżką cedzakową i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.

ETAP 4:

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym
Składniki sosu gotujemy do czasu zgęstnienia

Śmietankę razem z cukrem i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

W gotowym sosie maczamy kluski lub polewamy je na talerzu.