Sposób przygotowania:
Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowymETAP 1:
Puree z dyni razem z twarogiem blendujemy na gładko.
ETAP 2:
Dodajemy jajko, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki). Na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy.
ETAP 3:
Ciasto dzielimy na kilka części. Na obsypanej mąką stolnicy z każdej części formujemy wałeczek i ostrym nożem odkrawamy dowolnej wielkości kluski.
Gotowe kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Zdejmujemy łyżką cedzakową i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.
ETAP 4:
Śmietankę razem z cukrem i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
W gotowym sosie maczamy kluski lub polewamy je na talerzu.