Sposób przygotowania:
Jaglane leniwe z sosem jagodowymETAP 1:
Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc.
ETAP 2:
Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto, aż się połączy.
ETAP 3:
Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło. Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów. Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.
J
ETAP 4:
Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.
LauraLaura