SUPERPRZEPIS

Jaglane leniwe z sosem jagodowym

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Jaglane leniwe z sosem jagodowym

Leniwe mojego dzieciństwa, z tymże że ta wersja jest z kaszą jaglaną którą uwielbiam. Wykorzystałam jagody świeże jako sos. Pachniały malizną i jagodami.

Składniki:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym

 

 

  • 220 g sera twarogowego

 

 

 

 

 

 

  • pozostałe:

 

 

 

 

  • cukier opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym

ETAP 1:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym
kasza jaglana ugotowana przestygnięta w garnku

Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc.

ETAP 2:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym
kasz jaglana zmiksowana maką jajko w garnku

Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto, aż się połączy.

ETAP 3:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym
z ciasta wałek uformowany na desce pokrojony

Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło. Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów. Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.

J

ETAP 4:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym
jagody opłukane przed zmiksowaniem blenderem na sos

Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.