jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dyniowe lody dla ochłody

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Na lato i jesień polecam dyniowe lody! Kocham to warzywo, więc nie mogłam nie użyć go do wykonania tego deseru.

Dyniowe lody dla ochłody Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe lody dla ochłody

Składniki

  • Około 1,5 szklanki purée z dyni
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • cukier puder do smaku,
  • 2 żółtka,
  • 1 duże jajko,
  • gorzka czekolada do dekoracji,
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Dyniowe lody dla ochłody

ETAP 1

Dyniowe lody dla ochłody
Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z cukrem kryształem.

Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z cukrem kryształem.

ETAP 2

Dyniowe lody dla ochłody
Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy.

ETAP 3

Dyniowe lody dla ochłody
Do ubitej śmietanki wlewamy ubite jajka,

Do ubitej wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie.

ETAP 4

Dyniowe lody dla ochłody
Na koniec dodajemy dyniowe purée.

Na koniec dodajemy dyniowe purée.

ETAP 5

Dyniowe lody dla ochłody
Na koniec dodajemy przyprawę do piernika

Ponownie całość dokładnie mieszamy dodając przyprawę do piernika i cukier puder do smaku.
Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Unikniemy wówczas powstania kryształków lodu, a masa będzie bardziej puszysta.

Gotowe porcjujemy, dekorujemy wiórkami czekoladowymi.


Tagi:

lody