Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Dyniowe ptasie mleczko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowy puszek na mleczku kokosowym to delikatny i rozpływający się w ustach deser. Deser a'la sernik na zimno tylko, że bez sera.

Dyniowe ptasie mleczko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowe ptasie mleczko

 

  • 1 kg dyni (waga ze skórą)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5-6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Dyniowe ptasie mleczko
Dynię obrać ze skórki, oczyścić środek i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, wlać małą ilość wody, dodać zwykły cukier i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładkie puree. Wystudzić.

Ciasteczka pokruszyć na miałko i połączyć z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.

Dyniowe puree podzielić na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Dodać 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, wymieszać i wszystko z powrotem przelać do większej części puree. Następnie dodawać stopniowo śmietankę kokosową, cały czas mieszając.

Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Do ubitej śmietanki dodawać powoli masę dyniowo-kokosową i wymieszać łyżką.

Masę wylać na spód wyciągnięty z lodówki i ponownie włożyć do lodówki, do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Następnie dodać mniejszą część puree dyniowego. Wymieszać i ostudzić.

Na stężałą masę wylać zimną galaretkę i ponownie włożyć do lodówki, do stężenia.
Dyniowe ptasie mleczko
Kawałek dyniowego ptasie mleczka gotowy do podania
Dyniowe ptasie mleczko
Tak wygląda dyniowe ptasie mleczko po wyciągnięciu z lodówki