Sposób przygotowania:
Cytrynowe ptasie mleczko z sosem wiśniowymWykonanie ptasiego mleczka:
Sok z cytryny zagotować, dodać skórkę z cytryny i zredukować o połowę. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
W między czasie połamać czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka ubić z cukrem na parze na jasny i puszysty krem. Gdy masa będzie gotowa, dodać rozpuszczoną białą czekoladę.
Do kremu jajecznego dodać ciepły sok z cytryny, wymieszać.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie na sztywną pianę ubijamy białka.
Do schłodzonej masy jajecznej dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej kilka godzin. Najlepiej ptasie mleczko zostawić w lodówce na całą noc.
Wykonanie sosu wiśniowego:
Wiśniówkę wymieszać z cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiśnie, wymieszać. Całość gotować na niewielkim ogniu, tak długo aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito.
Wykonanie karmelizowanych orzechów:
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać. Całość podgrzewać tak długo aż syrop będzie miał bursztynowy kolor. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać, tak by orzechy dokładnie pokryły się karmelem. Karmelizowane orzechy wysypać na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Złożenie deseru:
Wystudzone orzechy grubo posiekać. Niewielką ilość orzechów umieścić na środku talerza. Stężałe i schłodzone ptasie mleczko wyjąć z lodówki. Za pomocą dużej łyżki formować niewielkie kulki. Ułożyć je na orzechach. Udekorować owocami i listkami mięty. Ptasie mleczko podawać z sosem wiśniowym.