Sposób przygotowania:
Orzechowe ptasie mleczko
BISZKOPT Orzechy mielimy, a następnie łączymy z mąkami, proszkiem oraz bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie żółtka. Masę jajeczną delikatnie łączymy z wymieszanymi wcześniej składnikami. Ciasto pieczemy 20 min w 180°C. Do ciasta należy upiec 2 takie biszkopty.
MASA Połowę mleka dokładnie rozrobić z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się , wlać rozrobione składniki. Cały czas intensywnie mieszając. Budyń ostudzić. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Masę dzielimy na 3 części. Jedną mniejsza część przeznaczmy do dekoracji, dwie większe części do przełożenia.
WYKOŃCZENIE Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy i odstawiamy. Przełożenie: •Biszkopt orzechowy, •Cześć masy. •Na masie układamy w około 6 rzędach ptasie mleczko. Przestrzenie między nimi zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia galaretki. •Na zastygniętą galaretkę i ptasie mleczko wykładamy ponownie masę. •Biszkopt orzechowy, •Część masy przeznaczona do dekoracji, •Biała czekolada Ciasto można podawać jako torcik. Pyszne, lekko orzeźwiające dzięki galaretce i niebiańskie dzięki ptasiemu mleczku.
MASA Połowę mleka dokładnie rozrobić z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się , wlać rozrobione składniki. Cały czas intensywnie mieszając. Budyń ostudzić. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Masę dzielimy na 3 części. Jedną mniejsza część przeznaczmy do dekoracji, dwie większe części do przełożenia.
WYKOŃCZENIE Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy i odstawiamy. Przełożenie: •Biszkopt orzechowy, •Cześć masy. •Na masie układamy w około 6 rzędach ptasie mleczko. Przestrzenie między nimi zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia galaretki. •Na zastygniętą galaretkę i ptasie mleczko wykładamy ponownie masę. •Biszkopt orzechowy, •Część masy przeznaczona do dekoracji, •Biała czekolada Ciasto można podawać jako torcik. Pyszne, lekko orzeźwiające dzięki galaretce i niebiańskie dzięki ptasiemu mleczku.