SUPERPRZEPIS

Orzechowe ptasie mleczko

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Orzechowe ptasie mleczko

Ciasto można podawać jako torcik.
Pyszne, lekko orzeźwiające dzięki galaretce i niebiańskie dzięki ptasiemu mleczku.

Składniki:

Orzechowe ptasie mleczko

 

  • Blaszka 24x36cm

 

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka,
  • 15 dag orzechów,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 1,5 kostki masła,
  • 3 łyżki kakao zaparzonego w niewielkiej ilości wody (do konsystencji roztopionej czekolady) ,

 

 

  • 0,7 litra mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1,5 opakowania ptasiego mleczka,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • Biała czekolada

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ptasie mleczko
BISZKOPT Orzechy mielimy, a następnie łączymy z mąkami, proszkiem oraz bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie żółtka. Masę jajeczną delikatnie łączymy z wymieszanymi wcześniej składnikami. Ciasto pieczemy 20 min w 180°C. Do ciasta należy upiec 2 takie biszkopty. 

MASA Połowę mleka dokładnie rozrobić z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się , wlać rozrobione składniki. Cały czas intensywnie mieszając. Budyń ostudzić. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Masę dzielimy na 3 części. Jedną mniejsza część przeznaczmy do dekoracji, dwie większe części do przełożenia. 

WYKOŃCZENIE Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy i odstawiamy. Przełożenie: •Biszkopt orzechowy, •Cześć masy. •Na masie układamy w około 6 rzędach ptasie mleczko. Przestrzenie między nimi zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia galaretki. •Na zastygniętą galaretkę i ptasie mleczko wykładamy ponownie masę. •Biszkopt orzechowy, •Część masy przeznaczona do dekoracji, •Biała czekolada Ciasto można podawać jako torcik. Pyszne, lekko orzeźwiające dzięki galaretce i niebiańskie dzięki ptasiemu mleczku.