Sposób przygotowania:
Dyniowe puree baza do różnych dań
Rozkroić dynię i pozbawić ją wnętrzności (tych dyniowych „farfocli”) oraz pestek (ja odseparowałam pestki i „ususzyłam” je w piekarniku, teraz mam zdrowe pestki do pochrupania i fajny dodatek do wypieków lub sałatek). Ja wydrążałam dynię za pomocą łyżki.
Oczyszczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć kawałki dyni.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec dynię przez około 60 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z dyni usunąć skórę (można ją odkroić lub łyżką wyjąć upieczony mus, który z łatwością odchodzi od skóry). Upieczoną, miękką dynię pozbawioną skóry zmiksować blenderem.
Przełożyć zmiksowaną dynię do słoików lub pojemników.
Takie dyniowe puree można wedle swojego smaku doprawić dodając na przykład do niego cynamon, albo curry, ja jednak chciałam, by dynia była bez doprawienia, uniwersalna, gdyż wykorzystam owe puree zarówno do dań słodkich, jak i słonych, wytrawnych.
Oczyszczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki. Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć kawałki dyni.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec dynię przez około 60 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z dyni usunąć skórę (można ją odkroić lub łyżką wyjąć upieczony mus, który z łatwością odchodzi od skóry). Upieczoną, miękką dynię pozbawioną skóry zmiksować blenderem.
Przełożyć zmiksowaną dynię do słoików lub pojemników.
Takie dyniowe puree można wedle swojego smaku doprawić dodając na przykład do niego cynamon, albo curry, ja jednak chciałam, by dynia była bez doprawienia, uniwersalna, gdyż wykorzystam owe puree zarówno do dań słodkich, jak i słonych, wytrawnych.