Sposób przygotowania:
Dyniowe ciasto yerbaciane
Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę 20x20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 100 gram mrożonej dyni Hortex włożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie rozpadnie. Ugnieść na puree. Odstawić do wystygnięcia. Yerba mate zmiksować w młynku do kawy na proszek, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W osobnej misce przy pomocy miksera masło utrzeć ze 100 gramami cukru na gładką masę. Dodać jedno jajko, a wraz z nim jedną łyżkę mąki i miksować dalej na średnich obrotać. Dodać kolejne jajko i kolejne dwie łyżki mąki. Następnie ostatnie jajko i resztę mąki. Na koniec do masy wmiksować puree z dyni. Wylać ciasto na blachę i piec 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Zostawić w blaszce do wystygnięcia. Dekoracja 200 gram cukru wsypać do garnka lub na patelnię i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając rozpuścić cukier na karmel. Deskę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę karmelu i wyrównać łopatką do tortów. Do pozostałego karmelu wrzucić 50 gram mrożonej dyni Hortex. Zamieszać i delikatnie wyjąć kawałki dyni na papier. Gdy karmel wystygnie połamać na kawałki i wbić je w ciasto.