Sposób przygotowania:
Dyniowe risotto z papryką i kurczakiemETAP 1:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Obsmażyć krótko i ściągnąć z patelni.
ETAP 2:
Na tej samej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie skrojoną, czerwoną paprykę.
ETAP 3:
Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy kilka razy, aż ryż będzie miękki.
ETAP 4:
Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
SylaUla