Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Proste dyniowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto z dynią- bardzo proste do przygotowania, choć wymagające nieco cierpliwości. Smakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom.

Proste dyniowe risotto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Proste dyniowe risotto

 

  • 20 dag miąższu dyni

 

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto

 

  • 900 ml wywaru warzywnego

 

  • 250 ml białego wina wytrawnego

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 10 dag parmezanu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Proste dyniowe risotto
Dynię kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy. Wywar podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu. Gdy cebula zrobi się szklista, dodajemy dynię i smażymy kolejne 2-3 minuty, kilka razy w tym czasie mieszając. Wsypujemy ryż. Po 2 minutach, gdy zrobi się on szklisty, wlewamy wino. Gdy wino odparuje, dodajemy po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy cały wywar zostanie zaabsorbowany przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.  
Proste dyniowe risotto
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu. Gdy cebula zrobi się szklista, dodajemy dynię
Proste dyniowe risotto
Wsypujemy ryż. Po 2 minutach, gdy zrobi się on szklisty, wlewamy wino.
Proste dyniowe risotto
Gdy wino odparuje, dodajemy po około 100 ml wywaru.