Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Dyniowe risotto z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne risotto z dyni i zielonego groszku. Posypane prażonymi na maśle pestkami z dyni. Życzę smacznego.

Dyniowe risotto z zielonym groszkiem

Składniki:

Dyniowe risotto z zielonym groszkiem

 

  • 100g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego z kostki
  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej na drobne kawałki
  • 300 g ryżu do risotto
  • 200 g zielonego groszku z puszki
  • 3 łyżki pestek z dynii
  • 74 g sera parmezan

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe risotto z zielonym groszkiem
Połowę masła rozpuścić na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę, aż zmięknie i się zarumieni. Dodać dynię i chwilę razem poddusić. W międzyczasie przygotować bulion. Wlać 1/3 bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut aż dynia zmięknie. Dodać ryż i trochę bulionu, wymieszać. Gotować na małym ogniu dodając po trochu bulion, około 15 minut. Gdy bulion wsiąknie w ryż, dodać następną porcję bulionu. Często mieszać. Gdy bulion się skończy a ryż nie jest jeszcze miękki można dodać odrobinę wody. Pod koniec dodać groszek i parmezan. Wymieszać. Na pozostałej połowie masła podsmażyć pestki z dyni, aż zaczną ,,strzelać''. Posypać risotto pestkami wedle uznania. Smacznego.