Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 807]

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smażony ryż z patelni w jesiennych kolorach i smakach. Dodatek puree z dyni sprawia, że risotto jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze.

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem

ETAP 1:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć na patelni.

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Obsmażyć krótko i ściągnąć z patelni.

ETAP 2:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem
Pokrojoną cebulę usmażyć z papryką na patelni.

Na tej samej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie skrojoną, czerwoną paprykę.

ETAP 3:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem
Do ryżu z warzywami dolewamy stopniowo gorący bulion.

Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy kilka razy, aż ryż będzie miękki.

ETAP 4:

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem
W ryż wmieszać puree z dyni i kawałki kurczaka.

Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)