Sposób przygotowania:
Dyniowo- buraczkowa sałatkaETAP 1
Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła.
ETAP 2
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, octem balsamiczny i oprószamy solą i pieprzem. Buraczki także pieczemy do miękkości (około 30 minut w 180°C).
ETAP 3
Gotowe, upieczone warzywa studzimy.
ETAP 4
Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule kroimy w piórka. Rukolę przepłukujemy i osuszamy.
ETAP 5
Filet kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie smażymy go do miękkości i studzimy.
Tak przygotowany składniki wykładamy na przygotowane talerze lub miskę układając je naprzemiennie. Na koniec całość posypujemy orzeszkami. Sałatkę dodatkowo skrapiamy oliwą i doprawiamy jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem.