jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo- buraczkowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To pyszna, zdrowa , kolorowa sałatka- tak w jednym zdaniu najlepiej oceniam ten przepis:). Uwielbiam połączenie dyni i buraczków, więc w jesiennej sałatce nie mogło go zabraknąć. POLECAM!

Dyniowo- buraczkowa sałatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowo- buraczkowa sałatka

SKŁADNIKI:

  • 3000 gram dyni po obraniu,
  • 3 małe podłużne buraczki,
  • opakowanie rukoli (około 100 gram),
  • pojedynczy filer z kurczaka ( duży),
  • garść orzechów nerkowca,
  • 0,5 cebuli czerwonej,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa,
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Dyniowo- buraczkowa sałatka

ETAP 1

Dyniowo- buraczkowa sałatka
pokrojoną dynię doprawiamy do smaku i wkładamy do piekarnika

Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła.

ETAP 2

Dyniowo- buraczkowa sałatka
Buraczki kropimy w plasterki, doprawiamy do smaku

Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, octem balsamiczny i oprószamy solą i pieprzem. Buraczki także pieczemy do miękkości (około 30 minut w 180°C).

ETAP 3

Dyniowo- buraczkowa sałatka
Upieczone, miękkie warzywa studzimy

Gotowe, upieczone warzywa studzimy.

ETAP 4

Dyniowo- buraczkowa sałatka
przepłukana rukolę osuszamy

Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule kroimy w piórka. Rukolę przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 5

Dyniowo- buraczkowa sałatka
Przyprawione mięso smażymy do miękkości

Filet kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie smażymy go do miękkości i studzimy.
Tak przygotowany składniki wykładamy na przygotowane talerze lub miskę układając je naprzemiennie. Na koniec całość posypujemy orzeszkami. Sałatkę dodatkowo skrapiamy oliwą i doprawiamy jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem.