AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka śledziowo-buraczkowa ułożona na półmisku na przemian warstwami - ładnie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje.

Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski

 

  • WARSTWA BIAŁA:
  • 5-6 małych matiasów
  • pół średniej cebuli
  • pół puszki groszku
  • pół jabłka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier.

 

  • WARSTWA CZERWONA:
  • 5-6 średnich ugotowanych buraczków
  • pół jabłka
  • pół średniej cebuli
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz.

 

  • kawałek zielonej części pora lub natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
WARSTWA BIAŁA: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając kilka razy wodę. Następnie kroimy na paseczki. Groszek osączamy z zalewy, cebulkę kroimy na cienkie paseczki, ogórki na drobną kosteczkę. Jabłko razem ze skórką trzemy na tarce lub kroimy na drobną kostkę. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy. WARSTWA CZERWONA: Buraczki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ja dodałam buraczki wyłowione z barszczu :) Ostudzone trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy na drobne paseczki, jabłko razem ze skórką trzemy na tarce lub drobno kroimy. Mieszamy wszystko w misce, doprawiamy octem winnym, oliwą i przyprawami. Na półmisku układamy na przemian - raz warstwę śledziową, raz buraczkową. Posypujemy drobno posiekanym porem lub natką pietruszki. SMACZNEGO :)
Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
Ugotowane buraczki oraz jabłko trzemy na tarce, cebulkę kroimy na paseczki.
Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
Warstwę czerwoną doprawiamy czerwonym octem winnym, oliwą i przyprawami.
Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
Śledzie kroimy na paseczki, jabłko, cebulę i ogórki na drobno, groszek osączamy.
Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
Warstwę śledziową doprawiamy majonezem i przyprawami.