Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowo-buraczkowa w paski
WARSTWA BIAŁA: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając kilka razy wodę. Następnie kroimy na paseczki. Groszek osączamy z zalewy, cebulkę kroimy na cienkie paseczki, ogórki na drobną kosteczkę. Jabłko razem ze skórką trzemy na tarce lub kroimy na drobną kostkę. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy. WARSTWA CZERWONA: Buraczki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ja dodałam buraczki wyłowione z barszczu :) Ostudzone trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy na drobne paseczki, jabłko razem ze skórką trzemy na tarce lub drobno kroimy. Mieszamy wszystko w misce, doprawiamy octem winnym, oliwą i przyprawami. Na półmisku układamy na przemian - raz warstwę śledziową, raz buraczkową. Posypujemy drobno posiekanym porem lub natką pietruszki. SMACZNEGO :)