Sposób przygotowania:
Buraczkowe galaretki podane z chrzanem
Udko rozrąbać na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku. Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa. Dodać do kurczaka. Dorzucić ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli). Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i drobno pokroić. Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki *. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Poukładać w foremkach mięso, marchewkę, listki natki. Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać koncentrat buraczany do smaku i koloru ( musi być mocny koncentrat lub w proszku żeby nie rozwodnić bulionu).Podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę ( jeśli dajemy koncentrat w płynie to może trzeba dodać trochę żelatyny więcej). Dobrze wymieszać . Ostrożnie zalać miseczki z mięsem. Zostawić by ostygły. Przestawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia. Podawać z porcją chrzanu i kawałkiem cytryny. * resztę marchewki, selera i pietruszkę dodać do sałatki