grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Dyniowo-jabłkowe pancake

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dyniowo-jabłkowe pancake, pyszną propozycją na rodzinne śniadanie. Rumiane na zewnątrz, w środku pulchne i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu.

Dyniowo-jabłkowe pancake Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowo-jabłkowe pancake

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-jabłkowe pancake

ETAP 1:

Dyniowo-jabłkowe pancake
Dyniowo-jabłkowe pancake można serwować z dowolną konfiturą lub świeżymi owocami.

Przygotowanie pancake zaczynamy od obrania dyni. Miąższ kroimy w kostkę.

Dynię gotujemy na parze ok. 5 minut lub pieczemy w piekarniku. Ugotowany miąższ z dyni blendujemy na puree. Możemy go również rozgnieść widelcem. Dynię odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Masło kroimy w kawałeczki, po czym w małym garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu. Masło odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy jajko z mlekiem i rozpuszczonym masłem.

Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy starte jabłko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolita masę.

Placuszki smażymy ok. 2 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.

Pancake powinny być złociste na zewnątrz.


Tagi:

placki danie