Sposób przygotowania:
Dyniowo-jabłkowe pancakeETAP 1:
Przygotowanie pancake zaczynamy od obrania dyni. Miąższ kroimy w kostkę.
Dynię gotujemy na parze ok. 5 minut lub pieczemy w piekarniku. Ugotowany miąższ z dyni blendujemy na puree. Możemy go również rozgnieść widelcem. Dynię odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło kroimy w kawałeczki, po czym w małym garnuszku rozpuszczamy na małym ogniu. Masło odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy jajko z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy starte jabłko i puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Placuszki smażymy ok. 2 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Pancake powinny być złociste na zewnątrz.