Sposób przygotowania:
Dyniowo-korzenne ciasteczkaETAP 1:
Pokrojoną na kawałki dynię bez pestek i miąższu upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, płatkami orkiszowymi i przyprawą do pierników.
ETAP 2:
Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając stopniowo mąkę z płatkami, żółtko i puree z dyni.
ETAP 3:
Następnie dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i kropelki czekoladowe, wymieszać na pomocą haków do wyrabiania ciasta.
ETAP 4:
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut.
ETAP 5:
Następnie uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 6:
Dnem szklanki spłaszczyć na grubość 6-7 mm, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami słonecznika i cukrem waniliowym.
Blaszkę z ciasteczka włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor, około 15 minut.