SUPERPRZEPIS

Dyniowo-korzenne ciasteczka

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dyniowo-korzenne ciasteczka

Ciasteczka z dodatkiem dyni, bakalii i płatków orkiszowych w połączeniu z nutką piernika to pomysł na smaczny dodatek do kawy.

Składniki:

Dyniowo-korzenne ciasteczka

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag płatków orkiszowych
  • 10 dag dyni Hokkaido
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki kropelek czekoladowych
  • 2-3 dag rodzynek

 

  • Dodatkowo:
  • słonecznik łuskany
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dyniowo-korzenne ciasteczka

ETAP 1:

Dyniowo-korzenne ciasteczka
Do przesianej mąki dodać przyprawę do pierników, amoniak i płatki

Pokrojoną na kawałki dynię bez pestek i miąższu upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić, zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, płatkami orkiszowymi i przyprawą do pierników.

ETAP 2:

Dyniowo-korzenne ciasteczka
Masło utrzeć z mąką, cukrem i dyniowym puree

Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając stopniowo mąkę z płatkami, żółtko i puree z dyni.

ETAP 3:

Dyniowo-korzenne ciasteczka
Do utartego masła z cukrem pudrem i mąką dodać bakalie

Następnie dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i kropelki czekoladowe, wymieszać na pomocą haków do wyrabiania ciasta.

ETAP 4:

Dyniowo-korzenne ciasteczka
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i pozostawić żeby odpoczęło

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut.

ETAP 5:

Dyniowo-korzenne ciasteczka

Następnie uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 6:

Dyniowo-korzenne ciasteczka

Dnem szklanki spłaszczyć na grubość 6-7 mm, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami słonecznika i cukrem waniliowym.

Blaszkę z ciasteczka włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor, około 15 minut.