Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po wielu próbach udało mi się upiec pierniczki idealne. Mięciutkie z przyjemnym posmakiem przypraw korzennych ,orzechów i czekolady. W smaku przypominają mi sklepowe "Katarzynki" a domownicy twierdzą że są o wiele bardziej smaczniejsze.

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • połówki orzechów włoskich
  • złote cukrowe perełeczki

Sposób przygotowania:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą
Do miski dodajemy kolejno wszystkie składniki

Miód,masło,cukier i przyprawę korzenną przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy mieszając na małym ogniu.

Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Do miski dajemy wszystkie składniki suche na ciasto a także jajko i zimną masę z miodu i cukru.

Chłodzenie ciasta:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą
Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą

Wszystkie składniki ciasta w misce bardzo dokładnie zagniatamy. Gotowe gładkie ciasto owijamy folią spożywczą.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Pieczenie pierniczków:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą
Wykrojone foremką pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy foremką dowolne kształty.

Układamy wykrojone ciasteczka w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 10-12 min. Upieczone ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladą
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną mleczną i gorzką czekoladą

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę.

Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki rozpuszczoną czekoladą.

Na środku każdego ciasteczka układamy po 1 połówce orzecha włoskiego.

Pierniczki pozostawiamy do wyschnięcia czekolady.