Sposób przygotowania:
Pierniczki orzechowe z ziemniakami i czekoladąPrzygotowanie ciasta:
Miód,masło,cukier i przyprawę korzenną przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy mieszając na małym ogniu.
Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Do miski dajemy wszystkie składniki suche na ciasto a także jajko i zimną masę z miodu i cukru.
Chłodzenie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta w misce bardzo dokładnie zagniatamy. Gotowe gładkie ciasto owijamy folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pieczenie pierniczków:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy foremką dowolne kształty.
Układamy wykrojone ciasteczka w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 10-12 min. Upieczone ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę.
Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki rozpuszczoną czekoladą.
Na środku każdego ciasteczka układamy po 1 połówce orzecha włoskiego.
Pierniczki pozostawiamy do wyschnięcia czekolady.