kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Dyniowo-orzechowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszne, jesienne, dyniowe inspiracje

Dyniowo-orzechowe kostki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowo-orzechowe kostki

 

  • kruszonka:

 

 

  • dyniowe nadzienie:

 

  • 100 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 szkl. puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-orzechowe kostki
Zacznij od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i szybko zagnieć. Uzyskasz wilgotne okruchy. Nie martw się, ciasto wyjdzie idealnie. Przygotuj kwadratową foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Teraz zajmij się nadzieniem. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtko. Do tej puszystej jajecznej masy dodaj serek, puree z dyni oraz przyprawę korzenną. Dokładnie wymieszaj. Połowę orzechowej kruszonki wsyp do foremki. Używając dłoni dociśnij okruchy tak aby utworzyły zwarte ciasto. Na tak przygotowane ciasto wylej dyniowe nadzienie. Używając łyżki równomiernie rozłóż resztę kruszonki na dyniowej masie. Wstaw ciasto do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 30-35 minut do momentu gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru. Gotowe i przestudzone ciasto pokrój na porcje i udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.
Dyniowo-orzechowe kostki
z podanych składników zagnieć szybko kruszonkę
Dyniowo-orzechowe kostki
jajko ubij na puszystą masę,dodaj serek oraz puree z dyni
Dyniowo-orzechowe kostki
połowę okruchów wsyp do foremki,ugnieć ,wylej nadzienie dyniowe