marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dżalebi-kruche smażone spirale.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić ciasto podobne do naleśnikowego i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dzień.Zrobić syrop.Rozgrzać masło,ubić ciasto i lać lejkiem na ghee.

Dżalebi-kruche smażone spirale.

Składniki:

Dżalebi-kruche smażone spirale.

 

  • 250 g.białej mąki,
  • 150 g.mąki ryżowej,
  • 250 ml.jogurtu,
  • 1/2 łyżki sproszkowanego szafranu,
  • ciepła woda,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 600 ml.wody,
  • 500 g.cukru,
  • 1 łyżka wody różanej
  • ghee do smażenia.

Sposób przygotowania:

Dżalebi-kruche smażone spirale.
Zmieszać dwie mąki z wodą i jogurtem,dodać trochę proszku do pieczenia.Odstawić na 1 dzień lub noc,aby się sfermentowało cias-
-to.Będzie gotowe jak pojawią się bąbelki na powierzchni.Zrobić
syrop,zagotowując wodę z cukrem i szafranem, potem dolać wody różanej po zdjęciu z ognia.Ghee rozgrzać na patelni,a ciasto ubić trzepaczką i przez lejek wlewać na tłuszcz kolistym ruchem,aby
tworzyły się spirale o długości 13 cm.Smażyć z obydwu stron na
złoty kolor.Po wyjęciu maczać w syropie nie dłużej niż pół minuty.
Przepis pochodzi z "Kuchni Kryszny"Adiraja dasy.