Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem agrestowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowany dżem można długo przechowywać w chłodnym miejscu

Dżem agrestowy na zimę

Składniki:

Dżem agrestowy na zimę

 

  • 1,5 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • 250 ml wody,
  • spirytus

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem agrestowy na zimę
Agrest umyć i osuszyć. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, wsypać agrest, zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po kilku godzinach agrest z syropem zagotować i gotować do chwili aż owoce staną się przeźroczyste i miękkie, usunąć szumowiny. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych, wyparzonych słoików, wlać 1/2 łyżeczki spirytusu, zapalić spirytus na dżemie w słoiczkach i natychmiast zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.