sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

Dżem agrestowy nisko słodzony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z agrestem kojarzą mi się pyszne rogaliki mojej mamy. Wspaniale smakowały, szczególnie zimą, z kwaśnym dżemem.

Dżem agrestowy nisko słodzony

Składniki:

Dżem agrestowy nisko słodzony

Składniki

Sposób przygotowania:

Dżem agrestowy nisko słodzony
Owoce dokładnie płuczemy i odsączamy. Usuwamy ogonki. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, koniecznie pod przykryciem.

Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, gorący dżem przekładamy do słoików.

Zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 85 stopni przez 15 minut.