Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Dżem truskawkowo - agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem idealny do naleśników, ciast, ciasteczek, torów, deserków, kanapeczek... smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego :)

Dżem truskawkowo - agrestowy

Składniki:

Dżem truskawkowo - agrestowy

Na dżem

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo - agrestowy

Owoce myjemy, osączmy i usuwamy ogonki i szypułki. 

Agrest rozgotować z cukrem, dodając niewielką ilość wody. Do podgotowanego, miękkiego agrestu dodać truskawki w całości i mieszając gotować na wolnym ogniu. (dżem jest gotowy w momencie gdy kropla wylana na spodeczek zastyga). 

Gorący dżem wkładać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Słoiki ustawiać dnem do góry i przetrzymać ja tak do momentu ostygnięcia. 

Smacznego :)


Tagi:

agrest owoce