Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo-agrestowy krótko smażony
Obieramy truskawki z szypułek, myjemy je (duże przekrawamy na połówki) i zasypujemy 1 szklanką cukru. Odstawiamy na kilka godzin. Wsypujemytruskawki do rondla o wysokim dnie i dusimy je w soku aż zaczną się rozpadać. Odstawiamy do ostudzenia. Czyścimy agrest z szypułek i resztek okwiatu, myjemy go po czym wsypujemy do wysokiego rondla z grubym dnem. Nakrywamy rondel pokrywką i na bardzo małym ogniu "rozparowujemy" owoce. Gdy część się rozpadnie zasypujemy owoce 2 szklankami cukru i smażymy owoce na małym ogniu często mieszając około 10 minut. Na końcu dodajemy syrop z kwiatów bzu po czym zestawiamy rondel z ognia, Odstawiamy do ostudzenia. Łączymytruskawki i agrest razem, przesmażamy je razem mieszając przez około 10 minut. Tak przygotowany dżem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Jeśli chcemy go przechowywać dłużej pasteryzujemy go w słoiczkach przez około 15 minut.