Sposób przygotowania:
Dżem agrestowy z nutą waniliową
Agrest dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek oraz ogonków. Część owoców wrzucamy do garnek z grubym dnem i zgniatamy, by puściły sok. Następnie wsypujemy pozostałe owoce i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie owoce puszczą sok, który praktycznie w całości je zakryje. Co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nie przywarły do dna. Całość smażymy tak długo, aż cały sok odparuje, a powstała masa w garnku zgęstnieje. Wówczas dodajemy do niej cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań i od tego jak słodki był agrest. Po dodaniu cukru cały czas mieszamy do momentu, aż masa ponownie zgęstnieje ( dodany cukier rozrzedzi dżem).
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
kapitan_barbarossa