Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem aroniowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny słodko-kwaśny dżem z aronii i jabłek.

Dżem aroniowo-jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem aroniowo-jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem aroniowo-jabłkowy
Owoce aronii przebrać, umyć i osączyć. Włożyć do szczelnego worka i zamrozić. Po kilku dniach (moja leżała w zamrażarce ponad miesiąc ;)) wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do aronii wraz z sokiem z cytryny. Postawić garnek na gazie i smażyć około godziny. Wystudzić. Na drugi dzień masę zmiksować blenderem (jeśli wolicie można zostawić niezmiksowaną masę). Postawić garnek na gazie i znów smażyć na wolnym ogniu około godziny lub do pożądanej konsystencji. Przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików i szybko zakręcić. Odstawić do ostygnięcia, wtedy wynieść do piwnicy.
Dżem aroniowo-jabłkowy
Etap 1Owoce aronii przebrać, umyć i osączyć. Włożyć do szczelnego worka i zamrozić. Po kilku dniach (moja leżała w zamrażarce ponad miesiąc ;)) wrzucić do garnka i zasypać cukrem.
Dżem aroniowo-jabłkowy
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do aronii wraz z sokiem z cytryny.
Dżem aroniowo-jabłkowy
Postawić garnek na gazie i smażyć około godziny. Wystudzić. Na drugi dzień masę zmiksować blenderem