eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dżem bananowy Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Pyszny dżem bananowo-imbirowy.

Dżem bananowy Eli

Składniki:

Dżem bananowy Eli

 

  • 1.5 kg bananów (po obraniu ze skórek)
  • 3 cytryny-sok
  • 30 g świeżego imbiru
  • 40 dkg cukru
  • 2 żelfixy 3 do 1

Sposób przygotowania:

Dżem bananowy Eli
Banany pokroić w plastry,włożyć do rondla z grubym, dnem (nie może być obity),wlać sok z cytryn,dodać imbir i smażyć na małym ogniu,aż masa zgęstnieje,dodać cukier,żelfixy i jeszcze smażyć 3 minuty.Gorący dżem włożyć do wyparzonych,suchych słoiczków (ja dawałam do takich po koncentracue pomidorowym-200 ml),zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zastawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.Smacznego!