iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1219]

Dżem brzoskwiniowo-renklodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz jest idealny czas na zamknięcie lata w słoikach, taki dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa w zimowe ranki.

Dżem brzoskwiniowo-renklodowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowo-renklodowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowo-renklodowy
Brzoskwinie oraz śliwki obrać i pozbawić pestek, następnie postawić na małym palniku i rogotować. Rozgotowane i miękkie owoce zmiksować na mus i ponownie postawić na malutkim palniku i gotować bardzo często mieszając tak długo, aż zobaczymy, że znaczna część płynu odparowała i całość zgęstniała. Kiedy całość jest dosyć gęsta to wyłączyć palnik i całość odstawić do dnia następnego. Na drugi dzień dosypać cukier, moje owoce były bardzo słodkie więc wystarczyło mi tylko 1/2 kg, ale oczywiście można dodać więcej cukru jeśli ktoś ma taką potrzebę, dosypać szczyptę soli i całość jeszcze raz gotować na małym gazie około 1 godziny. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Oczywiście do zmiksowanych owoców można dodać odpowiednią ilość żelfiksów co znacznie skróci czas przygotowania, ale moim zdaniem też znacząco wpłynie na smak.
Dżem brzoskwiniowo-renklodowy
Wszystkie owoce obrać ze skórki i pokroić.
Dżem brzoskwiniowo-renklodowy
Do gęstego już dżemu dodać cukier i jeszcze gotować.

Tagi:

śliwki